DE IDEALE VIS OM TE COMBINEREN.
Pangasius: alle feiten op een rijtje
november 15, 2018 | Duurzaamheid, Nieuws | No Comments
Geen vis in de wereld die de laatste jaren zo massaal werd veroordeeld als pangasius. Toch wordt deze vis ook bestempeld als ‘wondervis’. Hoe zit het met deze contrasterende uitspraken? Wij deden onderzoek.
Ontwikkeling van de (Vietnamese) pangasius
Tussen 2000 en 2010 begon de vraag naar pangasius in Europa en de VS enorm toe te nemen. Dit zorgde ervoor dat er steeds meer pangasius werd gekweekt in Vietnam om aan deze vraag te kunnen voldoen. Maar deze groei ging gepaard met veel negatieve uitspraken over pangasius. De vis zou ‘vol vergif’ zitten, niet duurzaam zijn en zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
Zit er echt gif in pangasius?
De universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan naar wat er nu precies in pangasius zit. Ze hebben ook de afgekeurde pangasius onderzocht. Uit het toxicologische onderzoek kwam naar voren dat zelfs in de afgekeurde pangasius nauwelijks pesticiden en chemicaliën aanwezig zijn. Een volwassene zou levenslang tussen de 3.4 en 166 kg per dag van de afgekeurde pangasius kunnen eten zonder nadelige effecten. Je kunt dus eigenlijk concluderen dat de pangasius die wel in de supermarkten te koop is al helemaal niet schadelijk voor je gezondheid kan zijn.
Hoe duurzaam is pangasius?
Tegenwoordig is de meeste pangasius gecertificeerd met het ASC (Aquaculture Stewardship Council) keurmerk. In Nederland is dit zelfs 100%. Het ASC keurmerk geeft consumenten de garantie dat zij vis kopen die is gekweekt met zorg voor de natuur en sociale omgeving. Het keurmerk is opgericht door het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Voor kwekerijen en fabrieken is het een maandenlang proces om het keurmerk te verkrijgen. Wanneer ze het keurmerk hebben worden ze regelmatig gecontroleerd. Verder schijnt het qua percentages aan CO2 uitstoot duurzamer te zijn om gekweekte en met de boot in grote getale geïmporteerde vis te eten dan vis dichterbij gevangen met sleepnetten en vervoerd in vervuilende vrachtwagens.
Hoe zit het dan met alle negatieve claims?
De resultaten van ons onderzoek lijken allemaal vrij positief. Waar komen al die negatieve claims over pangasius dan vandaan? Om te beginnen blijken de meeste van deze negatieve claims in de media niet onderbouwd te zijn met wetenschappelijk bewijs. Veel claims in de media komen bovendien van visboeren en andere betrokken partijen uit westerse landen omdat de concurrentie uit Vietnam wel erg groot werd.
Als consument is het belangrijk om te beschikken tot onafhankelijke informatie om een goede eigen mening te kunnen vormen over producten. Doordat het internet overspoeld is met negatieve claims over pangasius (die dus onjuist blijken te zijn) wordt het de consument in dit geval erg lastig gemaakt.
Niks mis met pangasius
Onze conclusie gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek is dat er met pangasius eigenlijk niks mis is. Wat is jouw mening over pangasius? Deel het hieronder met ons.
0 reacties