DE IDEALE VIS OM TE COMBINEREN. 

Pangasius als… cosmetica?

mei 20, 2021 | Duurzaamheid, Nieuws, Vernieuwing | No Comments

Wist je dat slechts 30% van de pangasius wordt gebruikt voor voedselconsumptie? Dat betekent dat 70% van de vis een afvalproduct is. Van kop tot botten en huid – alles wordt gewoon… weggegooid. Nou ja, totdat de wetenschappers van de Ho Chi Minh University of Science and Technology een manier ontdekten om dit te veranderen.

Bron van collageen

Sinds 2000 wordt pangasiushuid onderzocht op zijn collageenpotentieel. Het eiwit – dat wordt gebruikt om voedsel, medicijnen en cosmetica te maken – dat wordt verkregen uit pangasius, blijkt kleiner te zijn dan uit andere bronnen. Dat is goed nieuws voor schoonheidsfanaten die op zoek zijn naar eeuwige jeugd. Waarom, vraag je je misschien af? Hoe kleiner het collageen, hoe beter het de huid kan doordringen en hoe steviger het blijft. Zeg vaarwel tegen rimpels en hallo tegen pangasius gezichtscrème!

Van onderzoek tot product

Wacht even ­– misschien gaan we daar toch iets te snel. Wetenschappers onderzoeken momenteel haalbare methoden om het collageen te verkrijgen en testen deze technologieën voor de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie. Dit proces kan jaren duren, dus het is nog even afwachten een product in de schappen van je plaatselijke drogisterij terechtkomt. Maar goed, het is iets om naar uit te kijken!

Geen pangasius-afval meer

Maar wanneer die tijd aanbreekt, lost het een aantal behoorlijk grote problemen in de sector op. Op dit moment wordt elke dag 5 tot 8 ton pangasius-huid verspild – het equivalent van een Afrikaanse olifant! Daarnaast bedroeg de wereldwijde vraag naar collageen in 2019 meer dan 930 ton – en dat aantal zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen. Klinkt als de ultieme oplossing voor marktbehoeften en milieuproblemen, vind je ook niet?

Hoewel de tijd dat je pangasius-cosmetica op je gezicht kunt smeren nog niet helemaal is aangebroken, kun je natuurlijk nog steeds genieten van een heerlijke pangasiusfilet. Bekijk onze overheerlijke recepten!

0 reacties