De ideale vis om te combineren
Pangasius biologie en geschiedenis
Een migrerende meerval
Pangasius kent een verscheidenheid aan namen, waaronder Sutchi meerval, regenbooghaai, en gestreepte meerval. Pangasius is een sterk migrerende riviervissoort, die enkele honderden kilometers stroomopwaarts migreert, naar toevluchts- en paaigebieden, en stroomafwaarts naar gebieden die rijk zijn aan voedsel en fungeren als kinderkamer. Pangasius is een omnivoor en voedt zich met algen, vaatplanten, dierlijk plankton, en insecten, terwijl de grotere exemplaren ook fruit, schaaldieren en vis eten.
Tot 44 kg in gewicht
Volwassen vissen kunnen een maximale totale lengte van 130 centimeter bereiken en een gewicht tot wel 44 kilogram. Vrouwtjes doen er in gevangenschap ten minste drie jaar over om seksueel volwassen te worden (ze zijn dan meer dan 3 kg), terwijl de mannetjes vaak volwassen worden in hun tweede jaar. In het wild duurt dit waarschijnlijk ongeveer even lang. Een volwassen vrouwtje van 10 kg kan meer dan een miljoen eitjes leggen.
De levenscyclus van Pangasius is gekoppeld aan de jaarlijkse overstromingen als gevolg van de moesson, waarbij het paaien plaatsvindt tussen mei en juni aan het begin van het regenseizoen.
Inheems in de Mekong
Pangasius is een van de belangrijkste vissoorten in de rivier de Mekong en een traditionele vis op het menu in Vietnam, Thailand en Cambodja. In de loop der jaren is de vangst van de vis vervangen door aquacultuur, met name in Vietnam en in mindere mate in Thailand en Cambodja. In Vietnam houden de boeren in de Mekong Delta zich al tientallen jaren met de visteelt bezig, en Pangasius is een belangrijke eiwitbron voor de lokale bevolking.
Van kooien naar vijvers
De traditie van vis kweek door middel van drijvende kooien in de rivieren is geleidelijk vervangen door het kweken in visvijvers, waarbij water uit de rivier de Mekong wordt gebruikt en behandeld zodat het aan de eisen voor export voldoet.
Wereldwijde populariteit
Pangasius is lange tijd onbekend geweest bij consumenten in de internationale markt. Zo`n 15 jaar geleden werd de pangasius pas ingevoerd op de markten wereldwijd als een betaalbare, gezonde keuze. Een ideale ‘mix & match’ vis die past in elke keuken. Het is uitgegroeid tot een zeer populaire vis filet.
Tegenwoordig wordt pangasius geëxporteerd naar ongeveer 150 landen wereldwijd, met een waarde van zo`n 1,5 miljard euro. Dit vormt een stabiele bron van inkomsten voor miljoenen mensen in de hele regio. Vandaag de dag hebben vrijwel alle toonaangevende supermarktketens in de internationale markt pangasius filets in hun assortiment, en de productie van pangasius filets voldoet aan strenge normen voor voedselveiligheid en duurzaamheid, om zo de gezondheid en veiligheid van consumenten wereldwijd te beschermen.