DE IDEALE VIS OM TE COMBINEREN. 

“Pangasius is een goed, goedkoper alternatief voor kabeljauw in gebakken vis”

augustus 18, 2021 | Nieuws | No Comments

Oké, het is duidelijk dat wij pangasius fans zijn. Naast de gezondheidsvoordelen past de vis gemakkelijk in elke keuken en is hij niet zo duur in vergelijking met andere witvis. Maar wat vinden consumenten en visverkopers nu eigenlijk van de pangasius? We besloten het uit te zoeken en bezochten een viswinkel in Leeuwarden.

Goedkoop alternatief voor kabeljauw

Bij ‘De gezonde apotheek’ kun je alle denkbare visdelicatessen kopen. Een portie kibbeling is echter het gerecht dat het meest wordt besteld. De geur maakt je hongerig vanaf het moment dat je het restaurant betreedt. Na een kibbelingbestelling krijgt elke klant dezelfde vraag: ‘Wilt u kabeljauw of pangasius?’ Eigenaar Bryan Postma legt uit waarom: “Kibbeling wordt traditioneel gemaakt van kabeljauw, een dure vis uit de Noordzee. Om onze klanten een goedkoper alternatief te bieden, verkopen wij ook pangasius kibbeling. Sommige van onze klanten verkiezen zelfs pangasius boven kabeljauw. Ik denk dat we gemiddeld zo’n 70 kg pangasius per week verkopen.”

Je kunt vast wel raden wat we daarna aan viswinkeleigenaar Bryan vroegen… Zijn er verschillen tussen kibbeling van panga of kabeljauw? “Nou, het begint allemaal met het aanzicht. De kabeljauwstukken zijn groter dan die van pangasius. En de twee verschillen ook qua smaak: kabeljauw smaakt wat vissiger dan pangasius.”

Gebakken vis: kabeljauw of panga?

Maar wat vindt de consument? Als we een lokale zanger tegenkomen, Ricky van Daalen, en hem een ​​portie pangasius horen bestellen, schuiven we snel onze starstruckness opzij en vragen hem: waarom koos je panga boven kabeljauw? “Vanaf de dag dat je uit huis gaat, bepaal je zelf wat je eet. Vis hoort daarbij, toch? En soms kies ik voor pangasius en soms voor kabeljauw. Ik geniet gewoon van beide van tijd tot tijd”, legt Ricky uit.

Goedkoop en makkelijk te combineren

Waar sommige mensen gewoon genieten van de smaak, hebben anderen financiële redenen om voor pangasius te kiezen. Net als de laatste vrouw die we tegen het lijf lopen: “Ik denk niet dat de smaak van kabeljauw en pangasius echt zoveel verschilt. Dus dan kijk ik naar de prijzen en pangasius is dan de goedkopere keuze. Meestal als we witvis willen eten, gaan we voor panga omdat het goed combineert met gebakken zoete aardappel en bijvoorbeeld een lekkere salade.”

Na al dat vispraat besloten we dat we ons bezoek het beste konden afsluiten met een groot bord pangasius kibbeling voor ons neus. Wist je dat Nederlandse kibbeling behoorlijk lijkt op Britse fish and chips? Probeer het zelf met ons Britse fish and chips recept gemaakt van pangasius.

0 reacties