DE IDEALE VIS OM TE COMBINEREN. 

Pangasiuskweek onder de loep

november 13, 2017 | Nieuws | No Comments

De pangasius zou in kooitjes in het water van de Mekong gekweekt worden, er zouden slechte arbeidsomstandigheden aan te pas komen en de vis zou vervuild zijn. Niets is minder waar: het is een gezonde, schone en verantwoord gekweekte vis. Maar probeer die negatieve beeldvorming maar eens te keren. Met een groep journalisten uit Europa bezocht ik een panga kwekerij om met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat.

Intensief maar onzichtbaar

Op de kwekerij, aan de oevers van de woeste Mekong, is het lastig voor te stellen dat naast de kolkende rivier een soort van ‘intensieve veeteelt’ plaatsvindt. Je hoort het niet, je ziet het niet en je ruikt het niet, maar onder de rimpelloze wateroppervlakten van de kweekvijvers die in rechthoeken naast elkaar liggen, zwemmen honderdduizenden vissen. Zo’n vijf ton per waterbassin, dat ongeveer een hectare groot is.

De vissen presenteren zich alleen aan het publiek als er gevoerd gaat worden. Verder is het een serene bedoening aan de waterkant. Maar een paar keer per dag trekt er een vlot met medewerkers over het water, en lijkt het alsof er een fikse regenbui over het water trekt. De korrels visvoer worden meteen verorberd.

De kwekerij lijkt op een groot landgoed. Bloemen, palmbomen, een kantoortje, een huisje aan het water: het is er allemaal. Medewerkers verplaatsen zich per fiets van het ene deel naar het andere, zo groot is het. De medewerkers onderhouden ook het groen om de kwekerij heen, vertelt Max Basch, hoofd marketing van Vinh Hoan. Dit bedrijf is een van de grootste pangasius exporteurs van Vietnam en verzorgt de hele productie van kweek tot verwerking en export.

Verantwoorde kweek

Het bedrijf werkt samen met ASC (Aquaculture Stewardship Council). Dit keurmerk voor kweekvis staat voor verantwoorde kweek en is ontstaan vanuit samenwerking tussen het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Vis met dit keurmerk komt uit kwekerijen die aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders en lokale gemeenschappen.

Bij de toegangspoort van de kwekerij staat een groot bord, waar niemand omheen kan. Het bevat de tien geboden (en vijf verboden) van de pangakwekerij. Zo is het niet toegestaan om verboden chemicaliën te gebruiken, de vissen zomaar medicijnen toe te dienen of afvalwater te dumpen in de omgeving.

Maar wat gebeurt er wel met het afvalwater? Het is logisch dat dat er is, omdat de vissen in dezelfde vijver eten, zwemmen en hun uitwerpselen achterlaten. Het vuile water wordt een keer per drie dagen tot drie weken- afhankelijk van de hoeveelheid vissen die erin zwemt- gefilterd. Dit water wordt dan naar een ander bassin gepompt waar het gefilterd wordt door planten. Die eten de resten in het water op.

Omdat ook de waterkwaliteit aan eerdergenoemde ASC-criteria moet voldoen, wordt de hoeveelheid afval, het water zelf en de vissen die in het water gezwommen hebben, constant gecontroleerd.

De vissen zwemmen in het water tot ze tussen de zeven en negen maanden oud zijn. Dan zijn ze zwaar genoeg om verwerkt te worden. In grote bakken met water worden ze op een boot naar de fabriek vervoerd. De vissen worden niet uit het water gehaald tijdens het vervoer, om zo de onrust voor de vissen tot een minimum te beperken, vertelt Max Basch van Vinh Hoan. Zodra ze in de fabriek aankomen, worden ze  verdoofd. Hierna worden ze in de zeer steriele fabriek gefileerd, bevroren en verpakt om naar Europa vervoerd te worden.

Positieve aandacht voor mens, dier en milieu

Bovenstaand verhaal schetst een ander beeld dan veel verhalen op internet. Dat zijn vooral verhalen die, naast het feit dat ze al jaren oud zijn, niet gebaseerd zijn op feiten en uit de eerste hand komen. Vinh Hoan, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de export van panga naar Europa, is een modern en visionair bedrijf dat er alle belang bij heeft om zorgvuldig met ons stukje vis om te gaan. Zonder volledig gecontroleerde en verantwoorde productie heeft het bedrijf geen bestaansrecht. Mooi om getuige te kunnen zijn van zo’n zorgvuldig productieproces met aandacht voor mens, dier en milieu.

0 reacties