DE IDEALE VIS OM TE COMBINEREN. 

Rijst, rijst en nog eens rijst.

mei 8, 2017 | Nieuws | No Comments

De Vietnamese keuken heeft, niet heel verrassend, rijst als hoofdingrediënt. Het land staat ook bekend om de eindeloze rijstvelden. Het is de basis van veel maaltijden, en er zijn talloze variaties op. Wie kent niet de spring rolls, de loempiaatjes gemaakt van rijstpapier? Of rijstnoedels, de bijna glasachtige lichte, frisse noedels die zo kenmerkend zijn voor de Vietnamese keuken?

Een ander voordeel van rijst is dat het zich makkelijk laat combineren met andere maaltijdcomponenten. Vlees, vis groente, verse kruiden: alles kan erbij. Qua vlees is de Vietnamese keuken heel anders dan de westerse. Waar China bekend staat om het eten van honden, katten, ratten en slangen, doet Vietnam er niet voor onder. Ook hier zijn deze dieren een delicatesse. Als het beweegt is het eetbaar, zo luidt het motto van het land. Wees niet ongerust: dit is prima te vermijden tijdens een trip door Vietnam. Kip, rund en vis zijn veelvoorkomende etenswaren en alom verkrijgbaar.

Drie keer per dag rijst

Vietnamezen eten bij elke maaltijd rijst of een variatie daarop. Het is het basisingredient van bijna elke maaltijd. Rijst of noedels: de keuze is makkelijk. Het begint al bij het ontbijt: daar wordt vaak Pho (spreek uit als ‘fuh’) geserveerd. Dit is een noedelsoepje dat lekker licht is. Toch nog bedenkingen bij noedelsoep na het opstaan? Dan kiest de Vietnamees vaak voor Xoi. Dat is kleefrijst met sojabonen, mais en pinda’s. Wie echt niet zonder een bammetje en kop koffie in de ochtend kan, moet zorgen dat hij in de steden of toeristische gebieden is. Daar zijn westerse ontbijtjes goed verkrijgbaar.

Verder dan de rijst

Goed, genoeg over rijst. Op het bord van de Vietnamees prijken namelijk nog meer heerlijkheden, zoals vlees en vis. Vooral vis en zeevruchten zijn mateloos populair in de Vietnamese keuken. Een van de populaire vissen is de pangasius, die ook veel in het land gekweekt wordt. Niet alleen voor de export, maar ook voor eigen consumptie. Het is immers een vis waarmee je alle kanten op kunt, net zoals de rijst. De Vietnamese keuken is namelijk een keuken die uitblinkt door zijn eenvoud. Met simpele ingrediënten, een hoop kruiden, bouillon en saus wordt een maaltijd elke keer een ander feestje.

Een van die sauzen is Nuoc Mam. Dit is een vissaus, die op het eerste gezicht een nogal heftige geur heeft. Maar eenmaal toegevoegd aan het eten, blijkt het een saus die heel veel smaak heeft. De zoet-zoute saus is, net zoals de rest van de Vietnamese keuken, heel gezond omdat het wordt gemaakt van verse ansjovis. Een hele pure saus die weinig toevoegingen nodig heeft, behalve vis en kruiden.

Een ander aspect van de Vietnamese keuken is dat elk gerecht ying en yang moet zijn. Dat houdt in dat alle smaken en structuren in balans moeten zijn. Zo wordt zoet gecombineerd met hartig, krokant met zacht, rauw met gekookt en koud met warm. Eet smakelijk!

0 reacties