DE IDEALE VIS OM TE COMBINEREN. 

Giftige vis? Onzin!

april 24, 2017 | B2B | No Comments

Een vieze vis die vol zit met antibiotica en giftige stoffen.  Een vis die niet gecontroleerd is omdat hij uit Vietnam komt: er zijn op internet veel indianenverhalen over de pangasius te vinden. Simon Bush en Tinka Murk, wetenschappers van de Wageningen Universiteit, deden onderzoek naar deze controverse en in hoeverre dit terecht is.

Geen enkel risico

Het onderzoek laat onder andere zien dat geen enkel risico dat beschreven was in de media gestaafd kon worden. Veel van de genoemde stoffen zijn nooit in panga aangetroffen. Van de stoffen die wel ooit zijn aangetroffen waren de hoeveelheden zo klein dat ze nooit een bedreiging voor de volksgezondheid zijn geweest en ver onder het toegestane maximum bleven.

Eet jij 167 kg panga per dag?

Zo berekenden Murk en Bush onder andere dat consumenten ongekend grote hoeveelheden panga tot wel 167 kg per dag kunnen eten, elke dag, hun leven lang,  voordat er mogelijk een gezondheidsrisico zou kunnen optreden ten gevolge van genoemde stoffen. Zie je het al voor je, dat is zo’n 200 zakken diepvries panga per persoon, per dag.

Dus wees gerust, die panga op je bord is volledig veilig en gezond.

Wil je meer weten over het onderzoek? Bekijk de samenvatting van de resultaten inclusief een video.

0 reacties