DE IDEALE VIS OM TE COMBINEREN. 

Wilde en gekweekte vis vergeleken: pangasius, opmerkelijk verantwoord

juli 28, 2021 | Duurzaamheid | No Comments

67% van de consumenten staat open voor het veranderen van hun eetgewoonten om milieuredenen, blijkt uit onderzoek van BEUC. Al is meer geld uitgeven aan duurzaam geproduceerde producten voor de meesten een bezwaar. Pangasius had jaren geleden een slechte reputatie, maar ASC-gecertificeerde pangafilets zijn eigenlijk een deel van de oplossing.

Lokaal is niet altijd beter

Consumenten hebben de indruk dat wildvang betekent dat een oude, gerimpelde visser de vis uit de diepten van de oceaan heeft geworsteld en het in een mum van tijd op zijn bord wist te krijgen. Dit betekent echter niet dat de vis daadwerkelijk lekkerder, gezonder of – volgens studies – duurzamer is.

Zo heeft industriële visserij een negatief effect op het ecosysteem en de zeebodem. Bodemtrawlvisserij – een praktijk waarbij enorme netten over de oceaanbodem worden gesleept – veroorzaakt kwetsbare ecosystemen en oceaanhabitats. Daarnaast heeft de wilde visserij veel bijvangst. Veel andere vissoorten, dolfijnen en zelfs schildpadden worden onbedoeld gevangen tijdens het vissen op een specifieke soort.

Dan is er nog overbevissing – het uitputten van de visstand door overmatige visserij, wat het vermogen van de oceaan om koolstof op te slaan aantast en bijdraagt ​​aan de klimaatcrisis. Geen goede zaak, toch? Dit toont aan dat de ecologische impact van kweekvis veel lager is dan die van wilde vis, waardoor het een verantwoorde keuze is. Maar er zijn nog meer redenen!

De energie die vis naar je tafel brengt

Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat de pangasius het qua energieverbruik goed doet. De hoeveelheid stroom die wordt gebruikt voor boten en watercirculatiesystemen is in de meeste gevallen vergelijkbaar of zelfs lager dan de energie die wordt gebruikt om wilde vis te vangen. Kijkend naar de trekzalm is panga zelfs tien keer efficiënter!

Efficiëntie van voerconversie

Laten we het ook even hebben over visvoer. Het meten van de efficiëntie waarmee dieren voer omzetten in de gewenste output is een belangrijke indicator voor de milieu-impact van het heerlijke stukje vlees – of vis – op je bord. Gewenste output met lager voer staat gelijk aan een hoog rendement bij de voerconversie, wat leidt tot een kleinere ecologische voetafdruk en minder schade aan de planeet. Van alle vleessoorten (vis, kip, varken en rund) is de voederconversie het laagst (of het meest efficiënt) voor vis.

Sociale impact

Het enige waar je op moet letten om zeker te weten dat je gekweekte vis duurzaam is ingekocht, is een ASC-gecertificeerd label. Alle pangasius met het ASC-label

houden zich aan de strikte richtlijnen van de Aquaculture Stewardship Council, die zich richt op biodiversiteit, voer, vervuiling, ziektebestrijding en sociale impact. Met een ASC-label weten consumenten dat ze een gezonder product kopen zonder alle schade aan het milieu en sociaaleconomisch welzijn. Als je de volgende keer in de supermarkt bent, let dan op het ASC-certificaat op je pangasius. In West-Europa heeft alle pangasius die je in supermarkten vindt het label, dus je kunt er zeker van zijn dat de arbeiders achter de verwerking van je vis werken onder rechtvaardige arbeidsomstandigheden, een fatsoenlijk loon verdienen en dat de boerderij een positieve bijdrage levert aan hun gemeenschappen en de lokale omgeving.

Overtuigd door hoe opmerkelijk verantwoordelijk de pangasius is en klaar om te koken? Probeer enkele van onze heerlijke pangarecepten!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *